S.O.S: Notárska zápisnica podpísaná v deň uzatvorenia zmluvy o úvere je neplatná

04.09.2012 Poprad

Poprad 4. septembra (TASR) - Ak súdny exekútor žiada udelenie poverenia na vykonanie exekúcie na základe notárskej zápisnice vyhotovenej v deň uzavretia zmluvy o pôžičke alebo o úvere, musí byť žiadosť súdneho exekútora zamietnutá. Rozhodlo o tom občianskoprávne kolégium Krajského súdu v Banskej Bystrici, upozornila Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) v Poprade.
Súd v Banskej Bystrici vydal stanovisko, že "notárska zápisnica o uznaní dlhu a súhlase povinnej osoby s vykonateľnosťou notárskej zápisnice, ktorá bola spísaná v rovnaký deň, ako bola uzavretá zmluva o pôžičke alebo zmluva o úvere, nie je materiálne vykonateľným exekučným titulom, pretože v čase uznania dlhu a vyhlásenia povinnej osoby o súhlase s vykonateľnosťou notárskej zápisnice ešte žiaden dlh neexistoval a uznať možno len dlh, ktorý už vznikol a nie ktorý vznikne v budúcnosti".
"Ak na základe takéhoto exekučného titulu bola exekúcia nesprávne nariadená, musí byť v ktoromkoľvek štádiu exekučného konania aj bez návrhu účastníkov zastavená," upozornila Petra Čakovská zo S.O.S. Keď sa spotrebiteľ dostane do omeškania alebo nespláca dlh, veriteľ nemusí žiadať o vydanie exekučného príkazu súd. Keď má podpísanú notársku zápisnicu, môže rovno kontaktovať exekútora a nasleduje exekúcia.
"Pointa je v tom, že v deň podpisu zmluvy ešte nikto nič nikomu nedlhuje. Spotrebiteľ, alebo poverená osoba spisuje notársku zápisnicu bez uvedenej výšky dlhu, ale pre prípad, že v budúcnosti nejaký dlh vznikne. A to je neprijateľné, pretože to odoberá spotrebiteľovi právo brániť sa, napr. na súde," upozornila Čakovská. Spotrebiteľ sa podľa nej predsa nemôže vopred vzdať svojich práv a v tomto prípade to tak je. Preto súd uznal, že notárska zápisnica podpísaná v deň uzatvorenia zmluvy je neplatná, a na jej základe začatá alebo bežiaca exekúcia musí byť zastavená v ktoromkoľvek štádiu.
 

Vyberte región