V Spišskej Sobote oslávili získanie ceny Kultúrna pamiatka roka 2011

18.11.2012 Poprad

Poprad/Spišská Sobota 18. novembra (TASR) - Rímskokatolícky kostol sv. Juraja v popradskej mestskej časti Spišská Sobota vyhlásili pred niekoľkými dňami za jednu z Kultúrnych pamiatok roka 2011.

Zisk tohto prestížneho ocenenia si dnes pripomenuli miestni obyvatelia a členovia spišskosobotskej farnosti slávnosťou v priestoroch tohto chrámu.

Výsledky siedmeho ročníka súťaže Kultúrna pamiatka roka 2011 vyhlásili v Bratislave 8. novembra tohto roka. Tento prestížny titul udelila deväťčlenná súťažná porota štyrom slovenským projektom. Išlo o komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliárov rímskokatolíckeho kostola Sv. Juraja v Spišskej Sobote, jezuitského kostola v Skalici, Jesenákovho kaštieľa a parku v Tomášove a komplexnú stavebnú obnovu a inovatívne sprístupnenie verejnosti renesančného paláca na hrade Ľubovňa.

"Keď som preberal cenu z rúk ministra kultúry SR, tak som si pomyslel predovšetkým na všetkých tých, ktorí priali, pomáhali i podporovali snahu o záchranu či zveľadenie pamiatok nášho chrámu. Ocenenie patrí celej našej farnosti," uviedol dnes počas slávnostného príhovoru v Spišskej Sobote miestny duchovný Michal Lipták. Poďakovanie patrí podľa jeho slov nielen tým, ktorí podporovali rekonštrukciu pamiatok chrámu v uplynulých rokoch finančne, ale aj duchovne vo svojich modlitbách.

V spišskosobotskom kostole môžu obdivovať jeho návštevníci neskorogotické krídlové oltáre a hlavný oltár z roku 1516 z dielne Majstra Pavla z Levoče.
 
 



Spomínaný chrám sa o titul Kultúrna pamiatka roka uchádzala už v roku 2006 po rekonštrukcii oltára sv. Mikuláša, avšak neúspešne. Ocenenie získal až v roku 20012. "Po šiestich rokoch sme to skúsili opäť predstavujúc celý náš kostol s ďalšími artefaktmi, ktoré sme v ňom predtým zrekonštruovali. Išlo o oltáre sv. Anny, sv. Jozefa, organ, kazateľnicu, Boží hrob či epitaf Pavla Grossa," konkretizoval Lipták.

Kostol v Spišskej Sobote sa chce uchádzať v súvislosti so získaným ocenením na domácej pôde aj o jednu z najprestížnejších európskych cien za ochranu kultúrnych pamiatok s názvom Europa Nostra. Obnova miestneho chrámu sa však podľa Liptáka ešte neskončila. "Momentálne máme dve pamiatky u reštaurátorov v Levoči, vzácny pašiový oltárik z roku 1480 a takisto busty a ornamenty z miesta nad patronátnymi lavicami. Celá južná strana bude v budúcnosti zároveň pokrytá vitrážami."
 

Vyberte región