Žilinské kultúrne leto – Pony Express, dychová hudba a Bitka o Bastogne

17.08.2013 Žilina

Žilina 16. 8. 2013 – V priebehu najbližších dňoch obohatia program Žilinského kultúrneho leta 2013 ďalšie zaujímavé podujatia. Atmosféru westernu a divokého západu prinesie historický Pony Express, ktorý predvedie niekdajšiu najrýchlejšiu prepravu pošty cez Žilinu. Priaznivcom dychovky zahrá Dychová hudba Dubňanka v altánku Sadu SNP. Súčasťou programu bude aj súboj námornej, leteckej a ponorkovej bitky s názvom Bitka o Atlantik – Bitka o Bastogne, ktorá sa uskutoční na Vodnom diele Žilina.
 
Pony Express
Mariánske námestie, nedeľa 18. augusta
Atmosféru divokého západu prinesie už túto nedeľu Pony Express, ktorý bude prechádzať Žilinou na koňoch a predstaví niekdajšiu expresnú prepravu pošty. Jazda Pony Expressu sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3 000 míľ. História Pony Expressu v Európe sa začala písať v r. 1985, kedy sa pod názvom Československý Pony Express uskutočnila prvýkrát preprava pošty na jednom úseku v rámci dnešnej Českej republiky. V Európe dnes trasa jazdy presahuje 3 000 km, prechádza štátmi Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko a Holandsko, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní. V rámci Žilinského kultúrneho leta aj tento rok budeme svedkami slávnostného odovzdávania pošty a zriadenia poštového úradu na Mariánskom námestí aj so sprievodným programom.
www.ponyexpress.sk
 
Hudobná streda – Dychová hudba Dubňanka
Sad SNP, streda 21. augusta o 16.30 hod.
Tradičnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2013 sú Hudobné stredy v altánku v Sade SNP, ktoré patria dychovej hudbe. Dychová hudba Dubňanka počas svojej 27 ročnej existencie uskutočnila už množstvo profesionálnych vystúpení. Svojim žánrom sa orientuje na svižnú dychovú hudbu, ale aj populárne skladby, slovenské evergreeny a džez.
 
Bitka o Atlantik – Bitka o Bastogne
Vodné dielo Žilina, sobota 24. augusta o 9.00 hod.
Navštívte počas víkendu Vodné dielo Žilina, kde sa v rámci tohtoročného Žilinského kultúrneho leta svojou európskou premiérou predstaví už 4. ročník Bitky o Atlantik. Príbeh s novým scenárom Bitky o Bastogne sa začína v sobotu 24. augusta pri priehradnom múre Vodného diela Žilina v čase od 9.00 do 14.00 hod. Bitka má nový scenár, pôjde o námornú, leteckú a ponorkovú bitku s použitím modelov tankov v mierke 1:6, modelov lietadiel a množstva pyrotechnických efektov. Súčasťou podujatia je aj rybársky pretek. Predvedú sa taktiež vodáci zo Žiliny na vodných skútroch, rýchlostných člnoch a vodných lyžiach.
www.randa.sk/ponorkovy-klub

Žilinské kultúrne leto 2013 prebieha počas mesiacov júl, august a september. Bohatý program pre všetky generácie pripravilo Mesto Žilina v spolupráci so svojimi partnermi. Podrobnejšie informácie, program a fotogalériu podujatí kultúrneho leta nájdete na: www.kulturneleto.eu.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región