Obyčajní chcú vyvodenie zodpovednosti za tunelovanie Slovenského domu v Prahe

11.10.2013 Bratislava

Plánuje minister zahraničných vecí vyvodiť zodpovednosť voči šéfovi Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Igorovi Furdíkovi, ktorý je zodpovedný za netransparentné dotácie vo výške vyše 300 tisíc eur na Slovenský dom v Prahe? Aj to je jedna z otázok, ktoré sa šéfa slovenskej diplomacie pýta podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) a poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič, Igor Hraško a Miroslav Kadúc.
Opoziční poslanci tak reagujú na doposiaľ najväčšie protesty až 43 spolkov, združení a organizácií zahraničných Slovákov voči vedeniu ÚSŽZ. „Je pre nás nepochopiteľné, že ani po 16 mesiacoch od nástupu nového vedenia ÚSŽZ, ktoré v princípe pozostáva z Vašich nominantov, keďže žiadne otvorené výberové konania sa na rozdiel od minulosti na tieto funkcie neuskutočnili, situácia v agende Slovákov žijúcich v zahraničí nesmeruje k lepšiemu, ale bola terajším vedením ÚSŽZ dovedená do stavu, keď sme svedkami zatiaľ najväčších protestov reprezentatívnych krajanských organizácií a spolkov,“ píšu poslanci vo svojej interpelácií.
Najväčšie pobúrenie medzi zahraničnými Slovákmi vyvolalo poskytnutie dotácie vo výške 150 tisíc eur, s predpokladom dotácie ďalších 180 tisíc v budúcom roku, na projekt Slovenského domu v Prahe priamo občianskemu združeniu, ktoré so zahraničnými Slovákmi takmer vôbec nepracuje. „Projekt spočíva v rekonštrukcii objektu, ktorá 4-násobne prevyšuje cenu objektu a ani pri podpise dotačnej zmluvy nebolo zrejmé, akú má mať objekt po rekonštrukcii podobu a aké štandardy má spĺňať, čo vyvoláva opodstatnené obavy z možnosti tunelovania štátnych prostriedkov poskytnutých na tento projekt; navyše prijímateľ dotácie nie je vlastníkom objektu a rekonštrukciu vykonáva samotný vlastník rekonštruovaného objektu,“ vyhlásili poslanci.
Poslanci zároveň potvrdili, že z aktuálnej situácie v agende Slovákov žijúcich v zahraničí sú veľmi nemilo prekvapení keďže ide o prevažnú väčšinu (43) krajanských organizácií a spolkov aktívne pôsobiacich v prospech slovenskej komunity v zahraničí. „Aktuálna situácia vo Vašej krajanskej agende spôsobená historicky dosiaľ najväčšou vlnou protestov Slovákov žijúcich v zahraničí voči ÚSŽZ svedčí nielen o tom, že nastala oveľa horšia situácia ako tá, ktorej ste sa chcel vyhnúť odvolaním bývalého vedenia ÚSŽZ, ale aj o tom, že z ÚSŽZ sa za terajšieho vedenia stal Úrad proti Slovákom žijúcim v zahraničí. Nazdávame sa, že nastal čas vyvodiť aj osobnú zodpovednosť voči tým, ktorým samotní krajania vystavili vysvedčenie o ich (ne)schopnosti,“ píšu opoziční poslanci.
E. Jurinová
J. Viskupič
I. Hraško
M. Kadúc:
 

Vyberte región