Konferencia v Bruseli odsúdila Čínu za odoberanie ľudských orgánov

20.03.2014 Celý región

Brusel 19. marca (TASR) - Európska únia považuje za škandalózne že v Číne naďalej dochádza k odoberaniu ľudských orgánov a obchodovaniu s nimi. Uviedol to dnes predseda Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Henri Malosse počas otvorenia bruselskej konferencie "Odoberanie orgánov v Číne: Európa musí konať".

Predseda EHSV označil prax, ktorá sa v Číne bežne vykonáva napríklad v prípade popravených ľudí, za škandalóznu a vyzval predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, aby nastolili túto tému počas prvej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v európskych inštitúciách (31. marca).

"Použitie častí tiel od väzňov svedomia, popravených osôb a menšinových skupín na predaj záujemcom v Číne alebo v zahraničí, je hanba pre celé ľudstvo a malo by sa okamžite ukončiť," uviedol Malosse.

Na konferencii nechýbali poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia mimovládnych organizácií, právnici a lekári bojujúci proti tejto praxi. Spoločne vyzvali k dodržiavaniu základných ľudských práv v Číne. Potvrdili, že obchodovanie s ľudskými orgánmi je v rozpore s lekárskou etikou a medzinárodnými štandardami v oblasti ľudských práv, ktoré prijali OSN, Svetová zdravotnícka organizácia, Svetové združenie lekárov, Transplantačná spoločnosť a ďalšie medzinárodné organizácie.

Účastníci konferencie vyzvali čínsku vládu k ukončeniu kontroverznej praxe a spolupráci s medzinárodným spoločenstvom pri poskytovaní primeraných informácií s ohľadom na vykonávané transplantácie orgánov. Apelovali tiež na zosúladenie čínskych právnych predpisov s medzinárodnou legislatívou upravujúcou transplantácie.
 

Vyberte región