Skladateľ Henry Mancini bol svetoznámym tvorcom filmovej hudby

16.04.2014 Celý región

Cleveland/Bratislava 16. apríla (TASR) – Americký hudobný skladateľ Henry Mancini by sa v stredu 16. apríla dožil 90. rokov.

Bol najúspešnejší a najznámejší filmový skladateľ svojej doby. S hudbou rád experimentoval, snažil sa odlíšiť. Zbierky jeho hudobných diel zahŕňajú mnohé štýly od komédií cez drámy až po muzikály.

Je autorom známych filmových melódií, medzi ktorými sa najväčšej obľube tešila pieseň Moon River zo slávneho filmu Raňajky u Tiffanyho. Počas svojej kariéry získal 20 cien Grammy, 4 Oscarov a 2 ceny Emmy. Napísal hudbu k viac ako 100 filmom.

Enrico Nicola Mancini sa narodil 16. apríla 1924 v Clevelande v americkom štáte Ohio. Jeho otec Quinto bol vášnivým flautistom a láska k hudbe sa čoskoro prejavila aj u syna. Rodina sa presťahovala do mesta Aliquippa v štáte Pennsylvánia a nadaný dvanásťročný Mancini začal okrem flauty hrať aj na klavír. Po absolvovaní strednej školy sa zapísal do svetovo známej hudobnej školy The Juilliard School v New Yorku. Štúdium však musel prerušiť, keď bol povolaný do amerického armádneho letectva počas druhej svetovej vojny. Niekedy v tomto čase sa Henry Mancini stretol s americkým jazzovým hudobníkom Glennom Millerom. V roku 1946 sa stal členom Millerovho orchestra ako pianista a aranžér. V roku 1952 sa Mancini pripojil k hudobnému oddeleniu amerického filmového štúdia Universal Studios Inc (známeho tiež ako Universal Pictures), kde pracoval na filme s hercami Bud Abbottom a Lou Costellom. Počas nasledujúcich šiestich rokov sa hudobne podieľal na viac ako 100 filmoch.

Veľký úspech dosiahol Mancini ako vedúci aranžér s filmom The Glenn Miller Story (Príbeh Glenna Millera, 1954), za ktorý bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Film rozpráva príbeh spomínaného hudobníka Glenna Millera, s ktorým sa Mancini osobne poznal a spolupracoval. Významný prelom v Manciniho kariére predstavoval film Touch of Evil (Dotyk zla, 1958), jeho práca na tejto snímke je považovaná za jednu z najlepších, ktorým sa venoval. V roku 1958 začal Mancini pracovať na televíznom seriáli Peter Gunn v réžii Blaka Edwardsa. Jeho hudba bola prijatá veľmi pozitívne a vo významnej miere prispela k popularite seriálu. Edwards a Mancini následne spolupracoval na 30 filmoch viac ako 35 rokov. Medzi najvýznamnejšie a najznámejšie výsledky ich spolupráce patrí romantická komédia Breakfast at Tiffany's (Raňajky u Tiffanyho, 1961) s herečkou Audrey Hepburnovou v hlavnej úlohe. Pieseň Moon River z tohto filmu získala obrovskú popularitu a Mancinimu vyniesla 2 Oscarov a 5 cien Grammy.

Umelec získal niekoľko Oscarov

Ďalšími dvoma Oscarmi bol Mancini ocenený za hudbu k filmu Days of Wine and Roses (Dni vína a ruží, 1962) a za hudbu k romantickému muzikálu Victor Victoria (1982). Celosvetový úspech zaznamenala Manciniho ústredná melódia v sérii filmov The Pink Panther (Ružový panter, 1963). Hudba v tomto filme bola charakterizovaná ako inštrumentálne majstrovské diela a Mancini bol za ňu ocenený Americkou spoločnosťou skladateľov a interpretov (ASCAP).

Bol tiež koncertným umelcom, dirigoval napríklad Londýnsky symfonický orchester, Izraelskú filharmóniu alebo Royal Philharmonic Orchester. Spolupracoval s mnohými známymi umelcami, ako je sir James Galway, Johnny Mathis, Luciano Pavarotti, Doc Severinsen a Andy Williams.

Umelec bol ženatý so speváčkou Ginny O' Connor, spoločne vychovali syna a dve dcéry.

Henry Mancini zomrel 14. júna 1994 v americkom Los Angeles na následky rakoviny pankreasu.

V apríli 2004 si Manciniho uctila Poštová služba USA vydaním pamätnej pečiatky, ktorá má pripomínať jeho veľkolepé celoživotné dielo vo filmovej hudbe a ktoré je zároveň inšpiráciou pre nové generácie skladateľov.
 

Vyberte región