Národniarov to po šibačke ťahá do hôr a do kuchyne

21.04.2014 Bratislava

Bratislava 21. apríla (TASR) - Eurokandidáti SNS Rafael Rafaj a Dušan Tittel využijú Veľkonočný pondelok aj na relax v prostredí slovenských hôr, Karol Farkašovský sa teší na kuchyňu svojej manželky.

"Vyšibem členky našej rodiny, ale potom trávim čas skôr v prírode, v horách," priznal Rafaj, ktorý sa okrem politiky venuje aj ezoterike.

Veľkonočný program Dušana Tittela určujú najmä dva faktory - Karolína (6) a Tim (4). "Aj tento rok sa všetci stretneme na chalupe na Orave pod Kubínskou hoľou k veľkej radosti našich detí," priznáva nový muž v politike SNS.

"Sviatky prežijeme v atmosfére vyzdobenej drevenice. U detí je najväčším zážitkom veľkonočná šibačka a tak voda a korbáč sú v plnej permanencii či už na babke, mamine alebo malej Karolíne. Staršie ročníky vždy frflú ale tej najmladšej sa to veľmi páči," myslí si Tittel. Podávať sa bude jahňacina a koláče, jedno poteší podľa Tittela viac chlapov, druhé deti.

Veľká noc bez dobrôt je nepredstaviteľná, tvrdí Farkašovský

Veľkú noc bez rôznych dobrôt si nevie predstaviť ani Karol Farkašovský. "Veľmi si vážim manželkino umenie v kuchyni a usilujem sa chváliť a chváliť. Lebo to každú 'majsterku' poteší. Ja svoj podiel skôr sústreďujem na zásobovanie a mužskejšie práce, ktoré sa týkajú poriadku alebo záhrady. Zo všetkého najdôležitejšia je však pohoda a radosť z toho, že sa zíde celá rodina," konštatuje a hneď aj vymenuje, čo všetko mu na dnes manželka pripraví. "Z jedál si počas Veľkonočných sviatkov vždy pochutíme na dobrej šunke, alebo krkovičke s poriadne silným chrenom a cviklou. Nechýbajú vajíčka, zelenina a prirodzene sladké dobroty od výmyslu sveta, vrátane veľkonočného barančeka, ktorý je vždy starostlivo vymodelovaný z cesta," chváli sa eurokandidát.

Pri príležitosti veľkonočných tradícií spomína aj na časy svojho detstva. "Za mojich detských čias nám moja mama robievala po rôznych zákutiach v záhrade zajačie hniezda s čokoládovými a sladkými dobrotami. Boli vždy dobre zamaskované a úlohou nás – malých veľkonočných detektívov - bolo nájsť a odhaliť ich," poznamenal Farkašovský. "Samozrejme Veľká noc nemohla byť bez oblievačky. Dievčatá ju síce 'akože' neznášali, ale vždy vykukovali na ulicu so spýtavými pohľadmi - kedy už k nim ten spolužiak, alebo susedovie chlapec zavíta a riadne ich poleje," spomína. "Veď celé dni predtým trávili maľovaním vajíčok. A pri tomto veľkonočnom umení mysleli na to, ktoré vajíčko komu venujú za odmenu. Nám chlapcom robilo veľmi dobre, keď sme sa pritom mohli do sýtosti vyšantiť. Sem tam sme decentne aj voňavku použili, ale voda je voda," zasmial sa Farkašovský.
 

Vyberte región