Putovnými módnymi prehliadkami chcú lákať žiakov na štúdium

12.03.2004 Celý región

Dvoma módnymi prehliadkami denne počas najbližších dvoch týždňov odštartovala v stredu 10. marca svoju nezvyčajnú prezentáciu Združená stredná škola odevná (...
Dvoma módnymi prehliadkami denne počas najbližších dvoch týždňov odštartovala v stredu 10. marca svoju nezvyčajnú prezentáciu Združená stredná škola odevná (ZSŠO) v Prešove. Dovedna 30 žiačok v sprievode piatich pedagógov navštívi základné školy (ZŠ) vo vybraných mestečkách a obciach okresov Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou.

Riaditeľ ZSŠO Stanislav Kuchta novinárom 9. marca povedal, že pred dvoma rokmi organizovali v podobnom ročnom období prezentáciu školy ináč. Počas dvoch dní v prenajatej sále prešovského Parku kultúry a oddychu pre asi dve tisíc pozvážaných žiakov ZŠ postupne predstavili výsledky práce školy. Dôvodom takýchto aktivít je trhové prostredie vo vzdelávaní. \"Musíme o žiaka bojovať, \" konštatoval. Záujem o školu tohto zamerania klesá. V tomto školskom roku má 505 žiakov, pred necelými desiatimi rokmi ich bolo do 800.
Podľa Kuchtu sa ZSŠO usiluje o rôzne aktivity na svoje zatraktívnenie. Tohto roku budú maturovať prví absolventi odboru navrhovanie a modelovanie odevov. Viaceré študijné odbory dostávajú nové zameranie, navyše na Ministerstve školstva SR je na schválení žiadosť o úplne nový odbor - odevný dizajn. ZSŠO rozbehla aj viacero projektov medzinárodnej spolupráce. Už tri roky má intenzívne styky s podobnou školou v prihraničnom poľskom meste Krosno. Vlani ukončila prvú fázu spolupráce so školou z talianskeho mesta Ferrara. V rámci programu Socrates sa tohto roku ako jediná zo Slovenska zapojila do projektu spolupráce desiatich stredných škôl z deviatich krajín Európy. V máji sa predstavia študenti školy na Prostejovskej zlatej ihle a na celoslovenskom finále súťaže Mladý módny tvorca. Jej školské kolo sa konalo práve 9. marca.
ZSŠO vznikla k 1. januáru 2003 spojením stredného odborného učilišťa odevného, existujúceho od roku 1951 a strednej priemyselnej školy odevnej, založenej v roku 1994. Jej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.

(jj)
 

Vyberte región