Chata pod Rysmi má najromantickejšie suché WC, turistom sa z neho nechce

11.10.2007 Poprad

Chata pod Rysmi 11. októbra (TASR) - Chata pod Rysmi v nadmorskej výške 2250 metrov má nielen najvyššie položené, ale aj najromantickejšie suché WC na Slovensku. Raritou je veľké okno, ktoré umožňuje panoramatický ...
\"Približne v 90-stupňovom uhle vidno všetky okolité kopce rovnako ako z chaty či z vrcholu Rysov. Počas sezóny je stále obsadený, ľuďom sa z neho nechce odísť, \" konštatoval chatár Viktor Beránek.
Drevené steny zdobia kresby od známych osobností, medzi nimi napríklad úspešného režiséra Pavla Barabáša. \"Nakreslil kamzíka, ktorý trochu pripomína žirafu, keďže má po sebe žlté fľaky. Na stenách sa realizovali aj ďalší, vrátane našich zamestnancov. Záujem bol veľký, \" zaspomínal na tvorivé obdobie chatár.
Kresby majú \"insitný\" rukopis. Sú tam slniečka, obláčiky... Ale nechýbajú ani naozajstné oblaky, najmä v súčasnom jesennom období, keď sa hmla drží v dolinách. A chata s \"príslušenstvom\" je zaliata slnkom.
História Chaty pod Rysmi sa začala písať v lete 1933. Je najvyššie položenou vo Vysokých Tatrách a v zimných mesiacoch je zatvorená. Prevádzka sa končí so začiatkom sezónnej uzávery vysokohorských chodníkov, 1. novembra. Viktor Beránek je chatárom pod Rysmi už takmer 30 rokov.
 

Vyberte región