Poľnohospodári na hornej Nitre plánujú skončiť s výrobou mlieka

08.04.2016 Prievidza

Diviaky nad Nitricou 8. apríla (TASR) - Mliekarenská kríza sa dotkla aj viacerých poľnohospodárskych subjektov na hornej Nitre. Viacero podnikov sa rozhodlo skončiť s výrobou mlieka. Chov dojníc a výrobu mlieka sa snaží udržať podnik v Diviakoch nad Nitricou, ak sa mu to nepodarí, zvažuje, že sa preorientuje na iný typ výroby.

"V okrese Prievidza, v rámci výroby mlieka dochádza k ďalšiemu znižovaniu stavov. Nasvedčuje tomu situácia u našich susedov na severe, na martinsku, kde dostali výpovede (od mliekarenských spoločností, pozn. TASR). Takisto jeden náš podnik dostal výpoveď, ale hľadá si partnera na odbyt mlieka. Niektoré podniky, kde nastúpil nový manažment, prehodnotili situáciu v chove dojníc a výrobe mlieka a rozhodli, že tú výrobu ukončia," priblížil aktuálnu situáciu v podnikoch riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory v Prievidzi Jozef Fabián.

Ako ďalej ozrejmil, momentálne sa odhaduje, že na Slovensku od výroby mlieka upustí približne jedna tretina podnikov, čo podľa neho bude znamenať hlavne pre vidiek a zamestnanosť katastrofu. "Tým pádom, ak končí živočíšna výroba aj krajinná začne trpieť. Lebo živočíšna výroba je prepojená hlavne s trvalými trávnatými porastmi a je integrálnou súčasťou regionálneho rozvoja," poznamenal.

Výrobou mlieka sa okrem iných činností zaoberá aj Agrospol - podielnické poľnohospodárske družstvo Diviaky nad Nitricou. Momentálne má 190 dojníc a hovädzieho dobytka celkovo 500 kusov, vrátane toho na výkrm a ostatných kategórií. Momentálne vyrába mlieko so stratou, na každý liter je to asi 12 centov. K podnikom, ktorým mliekareň odmietla brať mlieko, zatiaľ nepatrí. "Zatiaľ sa snažíme za každú cenu výrobu mlieka udržať. Pokiaľ sa dostaneme do stavu, že to bude neudržateľné z ekonomického hľadiska a nebudeme to vedieť prekryť inou našou činnosťou a zachrániť chov dojníc, tak budeme musieť likvidovať stádo dojníc a preorientovať sa asi na chov mäsového plemena. A budeme sa snažiť robiť výkrm dobytka, ale už nie v takom rozsahu ako teraz," ozrejmil predseda predstavenstva Agrospolu Jozef Adamec.

Doplnil, že tento proces nie je záležitosťou jedného roka. Nemyslí si, že je tento chov rentabilnejší, podľa neho ide o to, že Agrospol musí využiť plochy, ktoré má v prenájme.

Riešenie nepriaznivej situácie na trhu s mliekom označila za jednu z priorít v agrorezorte aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS). Chce pritom spolupracovať najmä so zväzmi a odbornými inštitúciami. Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora jej tento týždeň odovzdala aj návrhy na riešenie situácie na trhu s mliekom. Patrí k nim podpora vyššieho podielu slovenských výrobkov na pultoch obchodných reťazcov, či opätovné zavedenie tzv. červenej nafty pre živočíšnu výrobu, ktorú majú napríklad v Českej republike a Poľsku.
 

Vyberte región