V Košiciach uviedli do obehu nový dvojdukát

29.04.2016 Košice

Košice 29. apríla (TASR) – Nové lokálne platidlo košický dvojdukát uviedli do obehu v Košiciach vo štvrtok (28.4.). Ide o projekt občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Krstným otcom sa stal Košičan Peter Škripko. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj medailéri a jej autori Roman Lugár a Branislav Rónai z Kremnice.

Košický dvojdukát je už treťou mincou, ktorú vydalo združenie Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. "Projekt po jednotke a päťke z minulého roku pokračuje v tomto roku košickým dvojdukátom. Veľký záujem verejnosti a pozitívne ohlasy od obyvateľov nielen z Košíc nás povzbudzujú v projekte Košický dukát pokračovať a posúvať ho na kvalitatívne stále vyššiu úroveň," uviedol predseda združenia a autor myšlienky lokálneho platidla v Košiciach Vladimír Gürtler.

Samotný krst dvojdukáta bol podľa neho výnimočný tým, že sa krstilo pivom špeciálne uvareným na túto príležitosť. "Sme lokálpatrioti a táto myšlienka nás oslovila do takej miery, že sme sa rozhodli ju uctiť aj osobitným pivom, ktoré navaril náš majster sládek Maroš Padre Hajduk," povedal krstný otec dvojdukáta Škripko.

Projekt Košického dukáta si podľa Gürtlera získava stále väčšiu podporu. "Dostávame množstvo žiadostí od podnikateľov, že sa doň chcú zapojiť. Doterajšia prax však ukázala, že úspešnosť závisí od vzájomnej efektívnej kooperácie všetkých strán, a preto sa ďalej budeme zameriavať viac na kvalitu. To znamená, že obchodníci budú musieť dodržiavať primerané štandardy kvality. Kvalita výberu obchodníkov, ktorí budú prijímať košické dukáty, tak bude mať prednosť pred kvantitou," vysvetlil Gürtler.

Samotný košický dvojdukát možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety. "Zaujímavou novinkou je aj to, že niektorí obchodníci sa rozhodli po požiadaní za nákup dávať výdavok v dukátoch. To by malo tiež pomôcť širšej rozšíreniu košického dukátu medzi ľuďmi," dodal Gürtler.
 

Vyberte región