Na hrade Beckov otvorili jubilejnú 20. sezónu

30.04.2016 Nové Mesto nad Váhom

Beckov 29. apríla (TASR) – Slávnostnou fanfárou a odovzdaním kľúčov kastelánovi hradu dnes na Beckove otvorili jubilejnú 20. sezónu. V rámci programu, ktorý pripravilo Záujmové združenie Hrad Beckov, môžu návštevníci počas dnešného dňa a nedele 1. mája zažiť rytierske súboje, pozrieť si rozprávkové predstavenia či ochutnať jedlá zo stredovekej kuchyne. TASR informoval programový manažér záujmového združenia Hrad Beckov Jozef Pamětický.

Podujatie počas dnešného dňa i nedele od 10.00 h do podvečerných hodín ponúka rytierske turnaje, šermiarske súboje, vážne i veselé scénky z histórie, ale aj rozprávky či vlajkovú šou. "Návštevníci sa môžu preniesť do stredoveku v dobovom tábore s kuchynkou i pojazdnou zbrojnicou. Kto bude chcieť, bude si môcť čo-to vyskúšať i ochutnať. Pre veľkých i malých sú pripravené hry, súťaže a veľa inej zábavy," uviedol Pamětický.

Doplnil, že v interiéroch muzeálnych domčekov na dolnom nádvorí hradu čaká na návštevníkov tiež nová expozícia dokumentujúca stavebné premeny hradu spolu s výstavou historických predmetov pochádzajúcich z archeologického výskumu hradu Beckov, zapožičaných z fondov Trenčianskeho múzea. "Túto sezónu sa návštevníci budú môcť tiež kochať výhľadmi na panorámu Považského Inovca z novosprístupneného východného krídla Severného paláca," priblížil.

V máji uplynie 20 rokov, keď bol hrad Beckov po ukončení rekonštrukcie viacerých objektov sprístupnený verejnosti. Odvtedy podľa Pamětického jeho bránou prešli státisíce návštevníkov. Prilákala ich bohatá história, čaro stredovekej architektúry, tajomné príbehy z minulosti, ale aj výhľady na panorámu Považia. "Hrad Beckov chce i v tohtoročnej sezóne prispieť k úspešnej prezentácii historického a kultúrneho bohatstva Slovenska," uzavrel.
 
 

Vyberte región