Svetové ložisko mastenca na Slovensku stále neprináša očakávaný zisk

01.06.2018 Rožňava

Bratislava/Gemerská Poloma 1. júna (TASR) - Slovensko má jedno z najlepších svetových ložísk mastenca v Gemerskej Polome v okrese Rožňava, no neprofituje z neho. Firma Eurotalc, ktorá je držiteľom licencie na jeho ťažbu, je stále v strate. Za vlaňajšok podľa informácií Finstatu zaknihovala mínus takmer 2,5 milióna eur. Dôvodom majú byť investície do ťažby a nedostatok vhodných pracovných síl na trhu.

„Naša produkcia sa zvyšuje, hoci stále nedosahujeme zisk, čo je pravda. Všetky dôležité investície sme už dokončili. Teraz nás brzdí nedostatok vhodných pracovných síl na trhu. Pri tých, čo sme získali, potrebujeme čas na preškolenie, pretože bezpečnosť je pre nás na prvom mieste,“ povedal pre TASR Robert Schmid, šéf rakúskeho Schmid Industrie Holding, materskej firmy Eurotalcu.

Gemerská Poloma má viac ako tisíc obyvateľov a spoločnosť Eurotalc patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom. Jeho investícia do úpravovne mastenca sa stala súčasťou programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce do roku 2025. „Úpravňa bola skolaudovaná a uvedená do prevádzky koncom roku 2017. Vďaka nej pribudne 35-40 pracovných miest v roku 2018. Výstavba ťažobného areálu je jedným z rozvojových bodov programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce, avšak bez možností zásadného vplyvu obce na rozvoj tejto investície,“ uviedla pre TASR zástupkyňa starostu obce Gemerská Poloma Ivana Antalová.

Firma Eurotalc platí obci daň z nehnuteľností a správnych poplatkov, no podľa Antalovej to nie je významná položka rozpočtu obce. „Táto investícia nemá zatiaľ žiadny významný vplyv na rozvoj obce. Vzhľadom na environmentálnu záťaž na naše životné prostredie by bolo správne, keby časť daňových prostriedkov z množstva vyťaženej horniny bola odvádzaná do rozpočtu samospráv, tak ako je to príznačné pre vyspelé ekonomiky,“ dodala Antalová.

Na neefektívnosť produkcie mastenca poukazuje aj Wolfgang Rauball, predseda predstavenstva spoločnosti EuroGas, ktorá mala licenciu na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome do roku 2004, no prišla o ňu. Jej údajne nelegálne odobratie bolo predmetom medzinárodnej arbitráže, v ktorej EuroGas proti SR v roku 2017 neuspel.

„Podľa informácií z verejne dostupných zdrojov Eurotalc má od roku 2009 kumulovanú stratu viac ako 13 miliónov eur. Chápem to tak, že musí byť na pokraji bankrotu. Vlani mal mať príjem z predaja mastenca 1.829.000 eur, čo pri svetovej cene 400 eur za tonu znamená, že vyťažil a predal 4500 ton. To je jasný príklad neefektívnosti a veľmi biedny výsledok na to, že chcel ročne ťažiť viac ako 100.000 ton,“ konštatoval pre TASR Rauball, ktorý potvrdil, že EuroGas chce v roku 2018 opäť žalovať Slovenskú republiku za údajne nelegálne odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome v rámci medzinárodnej arbitráže.

V prvej arbitráži k tejto kauze neuspel, pretože tribunál ICSID vo svojom rozhodnutí v auguste 2017 akceptoval jurisdikčné námietky, ktoré vzniesla slovenská strana.

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vtedy vyšplhala na 1,5 miliardy eur. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete so zásobami na úrovni minimálne 85 miliónov ton.
 

Vyberte región