"Rozumieme okolnostiam, pre ktoré musí k sprísneniu opatrení prísť.
Chápeme, že zdravie obyvateľov je na prvom mieste. Za našich členov
môžeme konštatovať že často sú naše interné opatrenia striktnejšie ako
tie, ktoré schváli vláda. Záleží nám totiž na našich zamestnancoch a
zákazníkoch, ktorí navštevujú naše prevádzky. Veríme preto, že opatrenia
sú prijímané v záujme nás všetkých a pri ich prijímaní sú zohľadnené
všetky podstatné okolnosti," priblížil predseda ISKM Daniel Krakovský.
Iniciatíva slovenských maloobchodníkov však podľa neho vzhľadom na
situáciu dôrazne vyzýva vládu SR, aby v najbližších dňoch predstavila
zásadné kompenzačné mechanizmy, ktoré umožnia podnikateľom v
maloobchode, gastre a službách prežiť. Súčasné opatrenia sa podľa
maloobchodníkov ukázali ako nedostatočné, podnikatelia majú svoje zdroje
vyčerpané, pretože ich použili na jar. Navyše, ide vianočné obdobie,
ktoré je v normálnych časoch obdobím, keď podnikatelia zarábajú a
vytvárajú si rezervy.
"Nemôžeme sa pozerať na to, ako podnikatelia zatvárajú svoje
dlhoročné prevádzky preto, lebo pomoc štátu v týchto ťažkých časoch
prichádza neskoro a byrokratické prekážky na jej čerpanie obmedzujú
veľké množstvo podnikateľov od čerpania takejto podpory," podčiarkol Krakovský.
Spresnil, že iniciatíva žiada o jednoduchú dotačnú schému, ktorá bude do
veľkej miery kompenzovať náklady maloobchodníkov a podnikateľov v
službách a gastre, ideálne formou priamej finančnej podpory
zohľadňujúcej fixné náklady. Príkladom môžu byt štáty ako Rakúsko alebo
Nemecko, ktoré podnikateľom posielajú priame finančné prostriedky na
základe jednoduchej žiadosti. Štát má totiž dosť možností a kontrolných
mechanizmov, ktoré môže uplatniť aj dodatočne.
"Pomoc, ktorá dorazí neskoro, je úplne zbytočná. V tomto momente
všetci hráme o čas a rozhodujú hodiny, maximálne dni. Nie týždne alebo
mesiace," uzavrel Krakovský.
Podľa Jána Laša z Iniciatívy Zachráňme gastro! pre reštauračné podniky
vládne opatrenia bez adekvátneho odškodnenia znamenajú kolaps. "Rešpektujeme,
že boj proti pandémii je prvoradý, a tak ako do dnes, aj budúci týždeň
sa opatreniam prispôsobíme. Pre reštaurácie a podobné podniky je to však
absolútny lockdown, a bez adekvátneho odškodnenia im hrozí okamžitý
krach. Kompenzácia nájmov a drobné príspevky na zamestnanosť nebudú
stačiť. Mnohí členovia iniciatívy Zachráňme gastro! už podniky
pozatvárali a zamestnancov prepúšťali. Teraz príde druhá vlna zatvárania
a prepúšťania a všetci by sme chceli, aby bola čo najmenšia," upozornil.
Podnikatelia v gastro sektore preto podľa Laša prosia vládu, aby čím
skôr deklarovala, ako odškodní tých, ktorí od marca znášajú najväčšie
bremeno zákonných obmedzení. Veľmi by pomohla kompenzácia fixných
nákladov zatvorených prevádzok (mzdy, energie...) a tiež kompenzácia
nákladov na boj proti pandémii.
"Veríme však, že príde aj na realizáciu programového vyhlásenie vlády o
dočasnom znížení daňového zaťaženie v cestovnom ruchu a gastronómii
pretavenú do dočasného zníženia reštauračnej DPH na 5 % tak, ako je to
bežné v EÚ. Koronakrízou bol zasiahnutý celý gastro sektor takmer bez
rozdielu, a preto je znížená DPH ideálnym liekom na jeho zotavenie po
pandémii," poznamenal.
"Možnosť konzumácie na terasách a výdaj baleného jedla sa týka
miniatúrneho zlomku aktivít členov našej iniciatívy a je v tejto
súvislosti a v tomto ročnom období úplne nepodstatné. Nič si
nenahovárajme, to čo sme o nových opatreniach zatiaľ počuli, znamená de
facto povinné zatvorenie väčšiny reštauračných podnikov na Slovensku," dodal Laš.