Všeobecnú zdravotnú poisťovňu dofinancovali 100 miliónmi eur

09.11.2020 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) - Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) dofinancovali 100 miliónmi eur koncom októbra. TASR to potvrdil hovorca štátnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann.

"Na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR ako nášho jediného akcionára boli finančné prostriedky určené na zvýšenie základného imania pripísané koncom októbra na bankový účet VšZP," uviedol.

Vláda rozhodla, že štát dofinancuje VšZP sumou 100 miliónov eur ešte začiatkom októbra. Ministerstvo zdravotníctva SR pôvodne navrhovalo dofinancovanie vo výške 300 miliónov eur.

Tento krok kritizovali viacerí analytici. Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský to označil za zásadný krok späť pre slovenské zdravotníctvo, ktorý vníma ako začiatok likvidácie konkurencie v zdravotnom poistení.

Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar v minulosti uviedol, že ide o neprimeraný zásah štátu do fungovania pluralitného systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku.

Rovnako ho kritizovala napríklad Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR či napríklad nezaradený poslanec Národnej rady SR Richard Raši, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že systém financovania slovenského zdravotníctva je zle nastavený. Podľa nej sa žiadnej vláde doposiaľ nepodarilo dať rezortu dostatok finančných prostriedkov.
 

Vyberte región