Štát dofinancuje všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 98 miliónov eur

11.11.2020 Bratislava

Bratislava 11. novembra (TASR) – Štát opäť dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, a to sumou 98 miliónov eur. Návrh na zvýšenie základného imania v stredu odobrila vláda SR.

Vzhľadom na súčasnú situáciu je ohrozená základná povinnosť VšZP, ktorej služby využíva 58 percent obyvateľov, uhrádzať zdravotnú starostlivosť v súlade so schváleným rozpočtom, upozorňuje sa v materiáli. Posilnením kapitálu môže podľa ministerstva zabezpečiť neustále zlepšovanie svojej činnosti aj v krízovom období alebo mimoriadnych situáciách.

Ministerstvo odmieta, že by šlo o nedovolenú štátnu pomoc. Rovnako ako pri dofinancovaní minulý mesiac sa odvoláva na spor týkajúci sa zdravotných poisťovní, v ktorom Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu. Súd v júni potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci, a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera.

Štát dofinancoval štátnu poisťovňu, ktorá je najväčšou na trhu, aj v októbri sumou 100 miliónov eur. Peniaze rovnako určené na zvýšenie základného imania boli pripísané koncom októbra na bankový účet VšZP. Ministerstvo pôvodne navrhovalo dofinancovanie vo výške 300 miliónov eur.

Obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera aj Union tento krok označili za neférový. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) im vtedy odkázal, že nevidí dôvod, prečo by sa štát mal podieľať na stratách, keď sa súkromné poisťovne nechceli podeliť o zisk.

Tento krok kritizovali okrem iných aj viacerí analytici. Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Martin Vlachynský to označil za zásadný krok späť pre slovenské zdravotníctvo, ktorý vníma ako začiatok likvidácie konkurencie v zdravotnom poistení. Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar to označil za neprimeraný zásah štátu do fungovania pluralitného systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku.
 

Vyberte región