Potravinárske podniky sa podľa nej uchádzali svojimi výrobkami o
víťazstvo v kategórii Inovatívny výrobok a Reformulácia roka. Napriek
ťažkému obdobiu, ktoré výrazným spôsobom zvýšilo vstupné náklady
potravinárskym podnikom a ovplyvnilo spotrebiteľské správanie, priniesli
potravinári pre svojich spotrebiteľov opäť zaujímavé inovácie.
Cenu v kategórii Inovatívny výrobok a zároveň 1. miesto získala
spoločnosť Zvolenská mliekareň s mliečnym dezertom. Na 2. mieste sa v
tejto kategórii umiestnila spoločnosť Mäsovýroba u Ňaňa s ovčím
uherákom. Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Danone so
svojím jogurtovým výrobkom s vitamínom C, granátové jablko a čučoriedka.
V kategórii Trvalá udržateľnosť nebude za rok 2022 udelená žiadna cena.
PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj Osobnosti
potravinárstva.
"Sme veľmi radi, že napriek nepriaznivej ekonomickej situácii pre
výrobcov nám bolo doručených veľké množstvo prihlášok zaujímavých
inovácií v potravinách. Dokazuje to, že potravinárske odvetvie má
významný inovačný potenciál a svojimi zaujímavými inováciami dokáže
osloviť spotrebiteľa," povedala Venhartová.
Poznamenala, že komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z
akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala
tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá
hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou
hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania
vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia
výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.
"Nové trendy a zmena stravovacích návykov znamenajú pre výrobcov
nevyhnutnosť neustále inovovať svoje výrobky, a to aj v takých
tradičných odvetviach ako je spracovanie mäsa či mlieka," dodala Venhartová.