ZOH 2010: Súhrn finálových disciplín - piatok 26.februára

27.02.2010 Celý región

V slalome kráľovná M. Rieschová, Zuzulová: \"Nie som kúzelník\"
Whistler 26. februára (TASR) - Nemka Maria Rieschová sa stalo olympijskou víťazkou v slalome a po zlate v superkombinácii sa stala zjazdárskou kráľovnou ZOH. Striebro so stratou 43 stotín získala Rakúšanka Marlies Schildová, bronz patrí Češke Šárke Záhrobskej (+1,01).

Rieschová, ktorú zdobí viacero úspechov vo Svetovom pohári, získala svoju druhú olympijskú medailu a opäť má hodnotu najcennejšiu, okrem toho má aj titul slalomovej majsterky sveta z vlaňajška. Jej radosť skalil fakt, že sestra Susanne po 4. priečke po 1. kole v tom druhom na ceste za bronzovou medailou vypadla. Nemky slávili tretí olympijský titul v piatich whistlerských súťažiach. "Tak druhé zlato, to je už totálne kladivo. Niežeby som po ňom netúžila, alebo že by som si neverila, ale teraz, keď sa to stalo, je to ako sen. Škoda, že som mnou na stupňoch nemohla stáť Susanne, " vyznala sa víťazka pre DPA.

Slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová obsadila 10. priečku (+2,25), Jana Gantnerová skončila na 24. priečke (+4,57). Zuzulová absolvovala sľubné 1. kolo, so štartovým číslom 29 zašla 11. čas. Jej strata a vedúcu Nemku Mariu Rieschovú predstavovala 1,36 s, ale od 6. miesta ju delilo iba 44 stotín a od medaily 7 desatín. Zuzulová išla od začiatku riskantne a z tempa ju nevyviedol ani zásek paličky na štarte, čo sa prihodilo aj iným pretekárkam. V prechode do strminy išla trochu obozretnejšie, aby ju v extrémne zatvorených bránkach nevyhodilo mimo stopy, ale potom opäť získala rytmus. Jej výkonu sa už žiadna pretekárka po nej nepriblížila, čo svedčí o fakte, že technicky Zuzulová patrí do elitnej skupiny a výpadok z nej spôsobili smoliarske okolnosti. Druhá Slovenka Jana Gantnerová sa po dvoch medzičasoch držala v prvej dvadsiatke, napokon jej so štartovým číslom 43 namerali 28. čas so stratou 2,79 s a na tejto pozícii aj zostala.

"Bola to jedna z najlepších jázd v tomto roku. Akurát ma mrzí, že som na štarte nechala palicu a do prvej bránky som sa vôbec neodpichla. V druhom kole si na to musím dať pozor, lebo ako je tam na štarte mäkký sneh, sú tam veľké diery na palice a v jednej z nich mi zostala moja palica. Na trati to bol boj, lebo trať síce držala, ale nie úplne ideálne, keď som prišla do cieľa, bola som prekvapená, lebo som si myslelo, že som išla horšie. Nie je to úplne rozbité, ale sú tam ryhy po predchádzajúcich pretekárok, keď sa človek netriafal do tých rýh, bolo zle. Podľa mňa pred druhým kolom som si výhodnejšiu pozíciu mohla sotva vyjazdiť, " vyznala sa Zuzulová v cieli 1. kola. Po druhom konštatovala: "Zajazdila som najlepší výsledok sezóny. Prvýkrát po dlhom čase som sa dostala do prvej desiatky. Som spokojná, v druhom kole boli už horšie podmienky najmä na spodku. So štartovým číslom 29 som nemohla očakávať zázraky, nie som kúzelník a nedokážem čarovať. "

V druhom kole išla Gantnerová trochu opatrnejšie, na jazde Zuzulovej to badať nebolo. Pravda, opäť trochu prebrzdila dve-tri bránky v strmom previse a možno preto to stačilo len na malý posun vo výsledkovej listine. Celú súťaž postupne, ale nie závratným tempom ovplyvňovali zhoršujúce sa podmienky, hore sa tvorila hmla a husto snežilo, čím sa rýchlejšie rozbíjala trať.

Slalom žien:
1. Maria Rieschová (Nem. ) 1:42,89 min. (50,75-52,14)
2. Marlies Schildová (Rak. ) +0,43 (51,40-51,92)
3. Šárka Záhrobská (ČR) +1,01 (51,15-52,75)
4. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd. ) +1,33
5. Sandrine Aubertová (Fr. ) +1,57
6. Tanja Poutiainenová (Fín. ) +2,04
7. Elisabeth Görglová (Rak. ) +2,08
8. Nicole Giusová (Tal. ) +2,12
9. Tina Mazeová (Slovin. ) +2,20
10. Veronika ZÚZULOVÁ (SR) +2,25 (52,11-53,03)
...
24. Jana GANTNEROVÁ (SR) +4,57

Biatlon:
Muži - štafeta na 4 x 7,5 km:
1. Nórsko (Halvard Hanevold, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen) 1:21:38,1 h (0 trestných okruhov + 7 dobíjaní)
2. Rakúsko (Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger, Christoph Sumann) +38,6 s, (1+8)
3. Rusko (Ivan Čerezov, Anton Šipulin, Maxim Čudov, Jevgenij Usťugov) +38,8 (0+4)
4. Švédsko (Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson, Björn Ferry) +1:23,9 (1+10)
5. Nemecko (Simon Schempp, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer, Michael Greis) +1:37,9 (2+7)
6. Francúzsko (Vincent Jay, Vincent Defrasne, Simon Fourcade, Martin Fourcade) +1:38,1 (1+9)
7. Česko (Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Roman Dostál, Michal Šlesingr) +2:17,1
8. Ukrajina (Olexander Bilanenko, Andrij Deryzemľa, Vjačeslav Derkač, Sergej Sednev) +2:47,0 (0+4)
9. Švajčiarsko (Thomas Frei, Matthias Simmen, Benjamin Weger, Simon Hallenbarter) +2:58,7 (0+9)
10. Kanada (Robin Clegg, Marc-Andre Bedard, Brendan Green, Jean Philippe Leguellec) +3:12,6 (0+7)
...
15. Slovensko (Miroslav Matiaško, Marek Matiaško, Dušan Šimočko, Pavol Hurajt) +7:16,0 (2+12)

SNOUBORDING
Ženy - paralelný obrovský slalom žien - finále:
1. Nicolien Sauerbreijová (Hol. )
2. Jekaterina Iľuchinová (Rus. )
3. Marion Kreinerová (Rak. )
4. Selina Jörgová (Nem. )
5. Anke Karstensová (Nem. )
6. Ina Meschiková (Rak. )
7. Claudia Rieglerová (Rak. )
8. Amelie Koberová (Nem. )
9. Doris Güntherová (Rak. )
10. Jekaterina Tudegešovová (Rus. )

Rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe:

Ženy - 1000 m:
A-finále:
1. Wang Meng (Čína) 1:29,213
2. Katherine Reutterová (USA) 1:29,324
3. Park Seung-Hi (Kórejská rep. ) 1:29,379
4. Jang Čou (Čína) diskvalifikovali

B-finále:
1. Čo Ha-Ri (Kórejská rep. ) 1:31,932
2. Kalyna Robergeová (Kan. ) 1:32,122
3. Jessica Greggová (Kan. ) 1:32,333

Muži - 500 m:

A-finále:
1. Charles Hamelin (Kan. ) 40,981
2. Sung Si-Bak (Kórejská rep. ) 41,340
3. Francois-Louis Tremblay (Kan. ) 46,366
4. Apolo Anton Ohno (USA) diskvalifikovali

B-finále:
1. Kwak Joon-Gy (Kórejská rep. ) 42,123
2. Tyson Heung (Nem. ) 42,307
3. Jon Eley (V. Brit. ) 42,681
4. Lee Ho-Suk (Kórejská rep. ) 49,149

Hokej:
Slovensko - Kanada 2:3 (0:2, 0:1, 2:0)
Góly: 14. Marleau (Weber, Niedermayer), 16. Morrow (Pronger, Getzlaf), 37. Getzlaf (Perry, Pronger) - 52. Višňovský (Stümpel), 56. Handzuš (Zedník, Šatan)
Rozhodcovia: Ronn (Fín. ), Larue (USA) - Fonselius (Fín. ), Nelson (USA)
vylúčení: 1:2 na 2 min.
presilovky: 1:0
oslabenia: 0:0
17.799 divákov.

Kanada: Luongo - Keith, Doughty, Weber, Niedermayer, Pronger, Boyle, Seabrook – Toews, Richards, Nash - Iginla, Crosby, Staal - Heatley, Thornton, Marleau - Getzlaf, Perry, Morrow – Bergeron
SR: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Šatan, Handzuš, Zedník - Radivojevič, Cibák, Marcel Hossa.

Zápas mal pekelný úvod a rovnakoakostnú celú prvú tretinu. V prvom striedaní zahrozili aj Slováci s Mariánom Hossom a Kopeckým, postupne však slovenská aktivita dopredu ochabla. Kanaďania sa snažili súpera zastrašiť atakmi ako vo štvrťfinále proti Rusku, ale ich taktika neslávila v danom momente úspech. Slovenskí hokejisti boli na bojové manévre pripravení, rýchlo si posúvali puky a nebáli sa nastavovať telá atakujúcim protihráčom. Pravda, tento náročný boj im bral iskru dopredu, v čom im bránili aj rýchlo kmitajúce kanadské štruktúry. Hráči javorového listu hrali proti Slovákom s evidentne väčším rešpektom ako proti ruským megahviezdam, ale postupne zistili, že z kontier im príliš veľké nebezpečenstvo nehrozí. Preto do svojich kolmých rozohrávok vsúvali aj krížnu medzihru v snahe o vylákanie skvele forčekujúcich Slovákov. Do prečíslení sa ale nedostávali a tak Halák musel riešiť zväčša len akcie stredne ťažkého kalibru. Kanadský tlak gradoval, okolo slovenskej bránky lietali čoraz jedovatejšie puky a dva z nich po krkolomných ale vedomých tečoch skončili za chrbtom bezmocného Haláka.

V druhej časti sa slovenskému tímu naskytla šanca v presilovke, špeciálna línia ju odohrala solídne, ale okrem jednej Handzušovej dorážky nie nebezpečne. Ale pätica sa bez problémov a okamžite vedela dostať do pásma a suverénne rozohrať vzorec, čo tiež svedčilo o rešpekte Kanaďanov, atakujúcich pevnú štruktúru opatrnejšie ako v iných zápasoch. Potom hrali v početnej výhode domáci, šancu mal najmä Heatley, ale slovenský brankár chytal spoľahlivo. Hra sa postupne vyrovnala, Kanaďania už nevyvíjali taký drvivý pressing, ale aktívnym korčuľovaním nedovoľovali nič a ani nerobili chyby. V ďalšej presilovke sa Getzlafovi podarilo dorážkou zvýšiť na 3:0 a jeho mužstvo na chvíľu stratilo koncentráciu. Hneď z toho boli dve najnebezpečnejšie slovenské akcie dovtedajšieho priebehu. Najprv Pálffy vyťažil z nečakanej diery medzi dvoma obrancami, zakončil síce do Luongových betónov, ale vracajúci sa zadáci sa s pukom zamotali a Pálffy dorážal do žŕdky. O chvíľu sa Marián Hossa prechádzajúc modrou pohral s tromi protihráčmi a v dobrej pozícii nekrytý vystrelil tesne vedľa, pričom si nevšimol ešte lepšie stojaceho Demitru.

V tretej časti Kanaďania už úplne upustili od náročného forček-pressingu a sústredili sa na aktívnu kontrolu vývoja. Aj na ich hokejkách sa prejavovala vyčerpanosť zo sústredného fyzického hokeja a tak sa viac riskujúci Slováci začali dostávať do šancí. V prvej päťminútovke mal vari z troch príležitostí najväčšiu Zedník, na druhej strane dvakrát mohol skórovať Iginla. V tretej časti hralo mužstvo už bez Gáboríka a na tri formácie. Zdalo sa, že nepríde ani k náznaku zvratu, ale Višňovský sa vybral na výlet a z uhla zaskočil Luonga. Ďalšie minúty Kanaďania kontrolovali, Slovákov nepustili k ničomu, ale potom v dvoch šichtách predelených vhadzovaním zaúradoval útok Šatan-Handzuš-Zedník. Pravý krídelník skvelým forčekingom a nebezpečnou strelou vyrobil závar a po buly ľavý krídelník fantasticky vymanévroval za bránkou puk pre centra, ktorý zoči-voči Luongovi znížil na rozdiel jediného gólu. Potom mal obrovskú šancu opäť Handzuš a vzápätí Kopecký s Mariánom Hossom. V drvivom nápore Slovákov Kanaďania dvakrát faulovali, ale rozhodcovia sa k jasnému verdiktu neodvážili. V záverečnej poldruha minúte vyvinuli Slováci neskutočný tlak, Kanaďania nedokázali vyhodiť puk ani za rovnovážneho stavu, tobôž počas power play, v ktorej šestica vedená Handzušom rozpútala v kanadskom pásme neuveriteľné peklo. Šancu mal Stümpel, strieľali Višňovský, Hossa a napokon Demitra 6 sekúnd pred koncom zboku sám pred Luongom nezdvihol puk dostatočne a ten smerujúc do bránky sa odrazil od vrchu Luongovho betónu a poskakoval pred bránkou, odkiaľ ho súper odpálil... Slovenský hokej si však v tretej tretine urobil fantastickú reklamu.

Miroslav Šatan: "Asi sme mali začať s tou aktivitou skôr, zrejme by sme boli vyrovnali. Škoda toho, ale teraz nemôžeme myslieť na prehru, lebo nás čaká boj o bronz. "

Ľubomír Višňovský: "Škoda, že sme prvé dve tretiny hrali pasívne. V poslednej sme začali hrať, dali sme gól a náš výkon šiel hore. Škoda, mali sme šance a mohlo to byť veselšie. "

USA - Fínsko 6:1 (6:0, 0:0, 0:1)
Góly: 3. Malone, 7. Parise (P. Šťastný, Rafalski), 9. E. Johnson (Pavelski, Malone), 11. Kane, 13. Kane (Rafalski), 13. P. Šťastný (Langenbrunner, Parise) - 55. Miettinen (Lepistö).
Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: J. Ruutu (Fín. ) 10 min za nešp. správanie
presilovky: 2:1
oslabenia: 0:0
strely na bránku: 25:25
rozhodovali: O´Halloran (Kan. ), Vinnerborg (Švéd. ) - Blumel (ČR), Heyer (USA)
17 602 divákov.

USA: Miller (49. Thomas) - R. Suter, Rafalski, Gleason, E. Johnson, J. Johnson, Orpik, Ryan Whitney - Langenbrunner, P. Šťastný, Parise - Pavelski, Kessel, Malone - D. Brown, Kane, Kesler - Backes, Ryan, Callahan - Drury.
Fínsko: Kiprusoff (11. N. Bäckström) - S. Salo, Timonen, Pitkänen, Lydman, Lepistö, Niskala, Kukkonen - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Hagman, N. Kapanen, Miettinen - Peltonen, O. Jokinen, J. Ruutu - Immonen.

Program:

o 3. miesto, nedeľa 04.00 (sobota 19.00): Fínsko - Slovensko

finále, nedeľa 21.15 (12.15): USA - Kanada
 

Vyberte región