EUROSONG: Horehronie malo u divákov najväčší úspech

01.03.2010 Celý región

Bratislava 1. marca (TASR) – Pesnička Horehronie, víťaz národného kola Eurovision Song Contest 2010 mala u divákov jednoznačne najväčší úspech.
Skladba autorov Martina Kavuliča a Kamila Peteraja v interpretácii speváčky Kristiny dostala najviac diváckych SMS hlasov vo všetkých troch vystúpeniach. Pri prvom vystúpení v piatom štvrťfinále získala 36,7 % diváckych hlasov (skupina Smola a hrušky s piesňou Pridaj si ma na druhom mieste mala 12,1 %), v prvom semifinálovom súboji získala 31,2 % diváckych hlasov (Miro Jaroš s piesňou Bez siedmeho neba na druhom mieste 12,0 %). Vo finále získala Kristina a Horehronie 37,6 % hlasov, Mista so skladbou Emotions na druhom mieste 16,5 % diváckych hlasov. Podľa týchto údajov Kristina a jej Horehronie získala pri každom z troch súťažných vystúpení tretinu všetkých diváckych SMS hlasov.

Tohtoročné finále Eurosongu malo aj divácku odozvu, keď finálový prenos na Jednotke STV sledovalo v závere pri vyhlasovaní výsledkov 616.000 televíznych divákov. Zároveň si pesnička získala priazeň rozhlasových poslucháčov, v rebríčku SK éter, ktorý je zostavený podľa hranosti slovenských rozhlasových staníc, je Horehronie na prvom mieste, keď v úspešnosti preskočila aj súčasnú svetovú hviezdu Lady Gaga a jej aktuálny hit Bad Romance.

Kristinu a autorský tím čaká v máji cesta do nórskeho hlavného mesta Oslo, pesnička Horehronie bude jednou zo 17 súťažiacich v prvom semifinálovom súboji 25. mája, keď medzi jej súpermi budú interpreti zo Srbska, Poľska, Belgicka, Islandu, Grécka či Ruska. Ak skončí v prvej desiatke, postúpi do finále, ktoré je na programe 29. mája.

Rodáčka zo Svidníka, speváčka Kristina (*20.8.1987, Kristina Pelaková), absolventka odboru herectvo na košickom konzervatóriu je objavom hudobníka a producenta Martina Kavuliča. Na hudobnú scénu sa uviedla cover verziou skladby Vráť mi tie hviezdy \'08, ktorej originál nahrala v roku 1993 Beáta Dubasová. Jej druhý, letný hit Zmrzlina bol zaradený do televíznej hitparády slovenských a českých piesní Hitmánia. V novembri 2008 vydala debutový album pod názvom Ešte váham. Ten obsahuje 13 skladieb, o ktoré sa autorsky podelili Marián a Martin Kavuličovci, Kristina a Robo Grigorov, texty napísali Marián Kavulič, Kristina a Kamil Peteraj. Pieseň Ešte váham z tohto albumu bodovala v rebríčku SK éter.
 

Vyberte región