Cenu D. Tatarku získali M. Andričík, M. Tóth s F. Gálom a skupinou Drť

19.03.2024 Bratislava

Bratislava 18. marca (TASR) - V Bratislave v pondelok slávnostne odovzdali Ceny Dominika Tatarku za rok 2023. V jubilejnom 30. ročníku prestížneho kultúrneho a literárneho ocenenia ho dostali literárny vedec, spisovateľ a prekladateľ Marián Andričík za preklad, komentáre, vysvetlivky, poznámky a doslov výberu básní Garyho Snydera Stretnutie s horami a Miroslav Tóth s Fedorom Gálom a skupinou Drť za štúdiový album Kruh alebo špirála. Informuje o tom Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika.

Marián Andričík je slovenský literárny vedec, prekladateľ, profesor Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Je autorom kníh K poetike umeleckého prekladu (2004), Preklad pod lupou (2014), Aspekty piesňového textu (2014). Debutoval zbierkou reflexívnej poézie Skúška správnosti (1989) a zostavil antológie beatnickej poézie Nahý anjel... alebo Nahlas (1995) a Beatnici (2010). Vo svojej prekladateľskej práci sa venuje najmä prekladu prózy a poézie z anglickej a americkej literatúry. K jeho najvýznamnejším prekladom patria výbery z poézie Johna Keatsa, Williama Blakea, historicky prvý slovenský preklad biblických eposov Johna Miltona Stratený raj (2020) a Vrátený raj (2022), ktoré vyšli rovnako ako preklad poézie Garyho Snydera Stretnutie s horami (2023) vo vydavateľstve Modrý Peter.

Miro Tóth je skladateľ, zvukový dizajnér a saxofonista. Študoval skladbu na VŠMU v Bratislave u Vladimíra Godára. Je aj absolvent hudobnej vedy na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2020 je zamestnaný ako zvukový dizajnér v Českom rozhlase v Prahe. Založil a hráva v kapelách ako Drť, Dystopic Requiem Quartet, Srnka, Predskokan Otrok, Shibuya Motors alebo Funeral Marching Band. Je držiteľom štyroch ocenení Radio_Head Awards v sekcii experimentálna hudba.

Fedor Gál je sociológ a prognostik. V roku 1989 bol spoluzakladateľom VPN, v roku 1990 predsedom jeho koordinačného centra a v roku 1991 predsedom Republikovej rady VPN. Okrem iných vydal vedecké knihy Svet vedy a poznávania (1988), Možnosť a skutočnosť (1990), Dnešní krize česko-slovenských vztahů (1992), Násilí (1994), eseje O jinakosti (1998), Lidský úděl (2004) a rad publicistických publikácií a esejí, v poslednom čase Mojich tridsať rokov (2019) a Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom) (2020). Minulý rok vydal s Mirom Tóthom a skupinou Drť štúdiový album Kruh alebo špirála a výber z albumu ako záznam zo živého koncertu vo Frýdku-Místku.

Cena Dominika Tatarku sa udeľuje od roku 1994. Určená je autorovi za výnimočné dielo v tlačenej alebo elektronickej podobe, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a občianskym postojom nadväzuje na duchovný odkaz spisovateľa Dominika Tatarku.
 

Vyberte región