Päťdesiat rokov festivalu Zámocké hry zvolenské pripomenie výstava

04.06.2024 Zvolen

Zvolen 4. júna (TASR) - Päťdesiat rokov divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské pripomenie výstava. V Stĺpovej sieni Zvolenského zámku prinesie prierez jeho históriou. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) Gabriela Valentínyová.

Dodala, že vernisáž bude počas prvého dňa festivalu, v piatok 7. júna o 17.00 h. Súčasťou budú rozmanité archívne materiály. Trvať bude to 31. augusta. "V roku 1972 sa na nádvorí zámku odohrali dve predstavenia Shakespearovej hry Veselé panie z Windsoru. Bola to mimoriadna udalosť," objasnila jedna z kurátoriek Dária Fojtíková Fehérová.

Po tomto úspechu sa v roku 1974 začala písať oficiálna história festivalu. Otvorila ho premiéra hry Juliusa Zeyera Radúz a Mahuliena v réžii Mikuláša Fehéra. Prvé roky uvádzalo divadlo vždy novú hru pripravenú špeciálne pre priestory zámku a tú potom reprízovalo každý večer. Ako poukázali kurátorky, festival postupne začal pozývať aj slovenské divadlá s inscenáciami vhodnými do exteriéru. Od roku 1993 to boli i zahraniční hostia. Okrem nádvoria počas desaťročí využili na divadelné aktivity aj ďalšie priestory zámku, napríklad Kráľovskú sieň s dreveným kazetovým stropom, Kapitánsky dom, Rytiersku sálu, Severozápadnú baštu a iné.

Na výstave odborne spolupracovala aj dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová. "Doplnená bude aj o autentické kostýmy z našich zámockých inscenácií a videospomienky na niektoré zámocké premiéry, podujatia a sprievodné aktivity," podotkla.

Po vernisáži bude otvorenie festivalu a premiéra hry v sále DJGT. Inscenácia s názvom Verná nevera priblíži satirické autorské piesne i prvky artistickej štylizácie. Dramaturgiu divadelného festivalu budú počas desiatich dní okrem slovenských divadiel koncepčne dotvárať inscenácie z Česka, Izraela, Nemecka a Srbska. Pripravené sú aj rôzne scénické čítania, výstavy, dielne, prezentácie či živé nahrávania podcastov.

Zámocké hry zvolenské budú trvať od 7. do 16. júna. Program nájdu záujemcovia na ich oficiálnej webstránke.
 

Vyberte región