Haldewang: V Nemecku stúpa riziko útokov džihádistov

11.06.2024 Celý región

Berlín 11. júna (TASR) - Hrozba islamistických teroristických útokov je v Nemecku podľa odhadov spolkového Úradu na ochranu ústavy (BfV) výrazne vyššia než v uplynulých rokoch, a to aj v dôsledku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Gaze. TASR informuje podľa utorkovej správy agentúry DPA.

"Riziko džihádistických útokov je také vysoké, ako už dávno nie," uviedol pre DPA prezident BfV Thomas Haldewang. Bezpečnostné orgány v krajine sa podľa neho zaoberajú viacerými príslušnými informáciami.

Príčinou stúpajúcej hrozby útokov sú okrem radikalizujúcich sa jednotlivcov aj rôzne iné súvislosti vrátane prevzatia moci hnutím Taliban v Afganistane, ktoré celkovo presadzuje džihádistickú ideu. Ďalšou je posilnenie teroristických milícií s názvom Islamský štát - Chórasán (IS-K) v Pakistane a Afganistane.

Podľa Haldewanga situáciu zhoršujú aj incidenty s pálením Koránu v škandinávskych krajinách, aj izraelská vojenská ofenzíva proti Hamasu v Pásme Gazy.

"Situácia na Blízkom východe po teroristickom útoku Hamasu je definitívne ďalšou príčinou vyostrenia hrozieb islamistického terorizmu," upozornil.

"Džihádisti sa viac než na iné krajiny zameriavajú práve na Nemecko, pretože naša krajina je popri Spojených štátoch jedným z najvýznamnejších podporovateľov Izraela," dodal šéf BfV.

V Mannheime koncom mája dvadsaťpäťročný Afganec zranil nožom päť účastníkov zhromaždenia Pax Europa a jedného policajta, ktorý na následky zranení v nemocnici zomrel. Vyšetrovatelia vychádzajú v tomto prípade z islamisticko-extrémistického motívu, píše DPA.

Podľa Haldewanga sa okrem hrozby islamistického terorizmu treba zaoberať aj pravicovým extrémizmom, obzvlášť nenávistnými prejavmi voči cudzincom a moslimom, ako aj vplyvom a špionážnymi aktivitami cudzích štátov. V neposlednom rade je podľa neho významným faktorom aj čoraz násilnejší ľavicový extrémizmus.
 

Vyberte región

mark