Vogel: "Polovičný úspech", Ranieri: "Odveta bude zaujímavá"

23.02.2012 Celý región

Bratislava 23. februára (TASR) - Po stredajších úvodných osemfinálových zápasoch Ligy majstrov majú bližšie k postupu do štvrťfinále futbalisti FC Bazileja a Olympique Marseille. Švajčiarsky majster zdolal na štadióne Svätého Jakuba favorizovaný Bayern Mníchov 1:0 a účastník Ligue 1 si rovnakým pomerom poradil s milánskym Interom na štadióne Velodrome. Osemfinálové odvety v Miláne a Mníchove sú na programe 13. marca.

Hráči Bazileja sa po postupe zo základnej skupiny na úkor Manchestru United s chuťou pustili aj do ďalšieho giganta. A hoci v úvode mal dve skvelé príležitosti na otvorenie skóre hosťujúci Ribery, následne gólmana Bayernu Neuera spasila dvakrát iba konštrukcia jeho bránky. Napriek viacerým dobrým šanciam na oboch stranách zostal bezgólový stav až do záverečných minút súboja a to hlavne skvelému výkonu brankára švajčiarskeho tímu Yanna Sommera. Na ťažkom teréne nedokázal Bayern výraznejšie využiť držanie lopty, domáci naopak zaskočili favorita nebezpečnými kontrami, pričom mali celkovo aj viac šancí na skórovanie. O šokujúci gól sa napokon postarala dvojica striedajúcich posíl z lavičky domácich, keď Stocker po výbornej prihrávke Jacquesa Zoua Daogariho prestrelil loptu pomedzi nohy Neuera.

Povedali po zápase:

Heiko Vogel, tréner FC Bazileja: "V defenzíve bolo všetko v poriadku. Cez polčasovú prestávku som povedal chlapcom, že by sme mali viac v druhej časti hry držať loptu pod kontrolou, ale samozrejme pri striedaniach som mal šťastnú ruku. Teraz sme sa ocitli vo vynikajúcej pozícii pred odvetou. Moji zverenci preukázali nesmiernu silu a zdravé sebavedomie, aj keď v prvom polčase som nebol úplne spokojný. V ofenzíve sme do toho nedali dostatok potrebného úsilia. Teraz si musíme uvedomiť, že stále je to len polovičný úspech. Pozitívna je však harmónia, ktorá u nás panuje. Tešíme sa každý deň do svojej práce a jednoducho sa nám to vypláca. Opakujem však, že sa počítajú body a celkové skóre až po dvoch zápasoch. Ak by sme však aj v odvete v Mníchove dali nejaký gól, tak by to mal Bayern už náramne ťažké."

Jupp Heynckes, tréner Bayernu Mníchov: "Dostali sme sa do nepríjemnej pozície, ale také momenty som už vo svojej kariére zažil. Bol to vyrovnaný duel s dobrými šancami na oboch stranách. V úvode zápasu sme mali hneď dve veľké možnosti na skórovanie, ktoré by sme mali premieňať. V takýchto dueloch potrebujete byť efektívni. Rovnako sa potrebujem viac upokojiť, zlepšiť hernú disciplínu a viac pokúšať športovú šťastenu. Prehrali sme napokon 0:1 a nie sme teda v ideálnej situácii pred odvetou. Pri inkasovanom góle nebola naša defenzívna hra dostatočne dôrazná. Proti Bazileju sme však urobili viacero chýb. Varovný signál zvoní, takže v odvete to musíme opraviť na správny výsledok. Rozhodne je v našich silách zdolať doma Bazilej 2:0."

Bič plieskal na konci aj v prístavnom Marseille, kde domáci Olympique vyhral nad Interom Miláno gólom z 86. minúty. Konkrétne Ayew profitoval z centra po rohu Valbuenu a "nerazzurri" už nemali prakticky žiadny čas na odpoveď. Európsky šampión z roku 2010 sa pritom v druhom polčase postupne vyťahoval z defenzívy, no proti výborne zorganizovanej domácej obrane si nedokázal vypracovať čisté šance. Ešte v úvode síce Forlan prinútil z nebezpečnej vzdialenosti domáceho brankára Steva Mandandu vyškrabávať loptu nad brvno, no viacej príležitostí bolo pred milánskou bránkou. V závere sa už zdalo, že Inter si domov odvezie perspektívny výsledok, no Ayew si výborne načasoval nabehnutie na loptu z rohu a prehlavičkoval brankára Julia Cesara a odsúdil zverencov trénera Claudia Ranieriho na šiestu prehru v uplynulých siedmich vystúpeniach.

Povedali po zápase:

Didier Deschamps, tréner Olympique Marseille: "Je to pre nás veľká satisfakcia, že sme vyhrali. Obyčajne góly v závere sú doménou talianskych klubov, ale my sme to dotiahli do úspešného konca proti veľmi kvalitnému súperovi. V poslednej štvrťhodine sme skutočne tlačili a gól Dedého (André Ayew) bol prirodzeným vyvrcholením. Teraz uvidíme, ako na tom budeme o tri týždne. Pýtal som sa hráčov, takže som nechcel skôr striedať, aby sme udržali tempo. Spoliehali sme sa na svoju taktiku. V takýchto zápasoch vás za to môže stihnúť trest na konci, takže vždy to je trochu risk, ale gólom v posledných minútach sme súperovi zobrali šancu na odpoveď. Teraz musíme ísť do odvety s tým, že máme veľkú šancu na postup, ale stále hráme proti Interu."

Claudio Ranieri, tréner Interu Miláno: "V posledných týždňoch nám chýba športové. Proti Marseille sme inkasovali, keď už bol zápas prakticky na konci, pričom dovtedy sme domácich mali pod kontrolou. Napriek tomu sme ukázali, že ešte stále máme živý tím a dokážeme otočiť v odvete aj takýto výsledok najmä ak príde plný štadión. Podľa mňa sme dnes hrali s dobrým zanietením a vytvorili sme si niekoľko šancí bez veľkého riskovania. Žiaľ nič sme nepremenili a (brankár) Júlio César mal v podstate jediný zákrok tesne pred tým ako inkasoval. Máme však dostatok skúseností aj kvalít na to, aby sme v Miláne dali dva góly. Bude to zaujímavá odveta. Teraz som síce sklamaný z výsledku, ale nie z nášho prístupu k zápasu. Ak to chceme dostať za seba musíme ešte tvrdšie na sebe pracovať. Zaradil som dopredu do útoku Diega Forlána a Mauro Zárateho, pretože sme potrebovali dvoch rýchlych a súčasne technických hráčov, ktorí využijú priestor. Maicon nenastúpil na druhý polčas pre zranenie pravého kolena, ale podrobnosti ešte lekári neoznámili."

LM 2011/2012 - osemfinále:

FC Bazilej - Bayern Mníchov 1:0 (0:0)

Gól: 86. Stocker. ŽK: Abraham - Müller. Rozhodoval: Rizzoli (Tal.)

zostavy:

Bazilej: Sommer - Steinhöfer, Abraham, Dragovič, Joo Ho -Shaqiri (83. Zoua Daogari), Huggel, Xhaka, Frei (66. Stocker) - Streller, Frei (89. Cabral)

Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Tymoščuk, Alaba - Robben, Kroos (89. Olič), Ribery (71. Müller) - Gomez

Olympique Marseille - Inter Miláno 1:0 (0:0)

Gól: 90.+2 D. Ayew. ŽK: Diawara - Zarate, Chivu, Stankovič. Rozhodoval: Cakir (Tur.)

zostavy:

Marseille: Mandanda - Azpilicueta (80. Fanni), Diawara, Nkoulou, Morel - Diarra, Cheyrou (84. Kabore), Amalfitano, Valbuena, D. Ayew - Brandao (73. J.J. Ayew)

Inter: Cesar - Maicon (46. Nagatomo), Lucio, Samuel, Chivu - Stankovič, Cambiasso, Zanetti, Sneijder - Zarate (63. Obi), Forlan
 

Vyberte región