Kudroč: "Národná hrdosť a hokej - Fíni iný šport ani nesledujú"

29.04.2012 Celý región

Bratislava 29. apríla (TASR) - Málokto zo slovenských reprezentačných hokejistov by mohol byť lepším sprievodcom "škandinávie neznalých" spoluhráčov počas MS vo Fínsku a Švédsku ako Kristián Kudroč. Urastený zadák už sedem rokov miesi puk na severe Európy, pričom sa sústredil práve na najvyššie súťaže v krajine tisícich jazier a "troch koruniek".

Sever Európy už dôkladne, nielen hokejovo, pozná. "Fínska liga je v prvom rade známa tým, že je rýchla. Vôbec sa nerozmýšľa, nejaké extrémne kombinácie tam nebadať. Cieľom je vyvinúť maximálny tlak na súperovu bránku a brankára a toho výsledkom je aj streľba z každej pozície," charakterizoval Kudroč najvyššiu súťaž Suomi, kde hral naposledy v drese Ässätu Pori, predtým v Ilves Tampere i SaiPa Lappeenranta. "Mne to samozrejme vyhovovalo, je to jednoduchý typ hry a môj štýl je tiež rovnakého razenia. Snažím sa hrať do tela a týmto sa tiež vyznačovala fínska liga. Čo sa týka progresu, zlepšil som sa korčuliarsky, mám pocit, že strieľam tvrdšie ako predtým a som obratnejší," nazančil prínos pôsobenia vo Fínsku.

Minimálne na nejaký čas teraz ale dá Kudroč zbohom škandinávskemu hernému poňatiu, pretože ho od novej sezóny čaká angažmán v Sibire Novosibirsk. Tým sa dostane do, aspoň odborníkmi tak nazývanej, druhej najlepšej ligy na svete. "Pôsobil som v Škandinávii už dlhšie a myslím si, že bolo na čase niečo zmeniť. neviem, či išlo aj o podmienky, ale samozrejme každý chce ísť aj za niečím lepším," odôvodnil zmenu kurzu. Pred zhruba desaťročím pritom ešte brázdil zámorské klziská, i keď v NHL odohral len 26 stretnutí v drese oboch floridských tímov - Floridy Panthers a Tampy Bay Lightning. Nad možnosťou KHL ako ďalšej vstupnej brány do NHL však nechce Kudroč ešte uvažovať. "Ťažko sa k tomu teraz vyjadriť. Momentálne mám pred sebou iba najbližšie zápasy, reprezentáciu. Ostatné budem riešiť potom."

Kudroč vzhľadom na blízkosť oboch krajín si zvolil za svoj domov Švédsko aj napriek tomu, že posledné dva roky hral v Pori. Jazykovo, a vlastne ani kultúrne sa nemusel vyrovnávať so životom ani v jednej krajine. "Keďže každý rozpráva po anglicky, aj ja som sa mohol spoľahnúť na to. Fínčinu som nepochytil vôbec, švédčinu trochu, ale nie je tam človek vôbec nútený naučiť sa reč," komentoval a hneď podotkol s úsmevom cez svoje vnímanie: "Fíni sú v prvom rade veľmi hrdý národ. A po národnej hrdosti, na ktorú nedopustia, nasleduje hokej a hokej. V podstate tam iný šport ani veľmi nesledujú." Keďže z Pori žiaden minuloročný majster sveta z Bratislavy nepochádzal, naťahovačkám sa prakticky v klube vyhol. "Niečo si pamätám, že podrývali, ale nebolo to nič vážne. Jedno je isté atmosféra vo Fínsku počas šampionátu bude vynikajúca," tvrdí Kudroč, ktorý by mal patriť v tíme Vladimíra Vůjtka k tým skúsenejším hráčom, no k menej skúseným reprezentantom.

Slovenská reprezentácia bude mať počas celého šampionátu z dvoch dejísk svoje domovské iba jedno - helsinskú Hartwall Arenu. Kudroč ako hlavnú mimohokejovú atrakciu krajiny pre fanúšikov však vie odporučiť niečo, na čo zrejme väčšina popri fandení čas mať nebude: "Laponsko. Južná časť krajiny, to je aj pre našinca niečo bežné, ale sever, to je niečo úplne iné. Tam treba ísť, ja to už mám prezreté, hlavne v zime sa oplatí merať si tam cestu."
 

Vyberte región