Bielorusi "zašili" Slovákov - odsabotovali to, hnevá sa Vůjtek

14.05.2012 Celý región

Helsinki 14. mája (TASR) - Partia okolo trénera Vladimíra Vůjteka nedostáva na MS v Helsinkách nič zadarmo. Slovenskí hokejoví reprezentanti a najmä ich fanúšikovia verili, že po sérii nečakane výborných výsledkov budú mať v predstihu záverečného kola A-skupiny istý postup do štvrťfinále. Lenže nie je tomu tak, lebo v pondelok Francúzi zdolali 2:1 Bielorusov a ak by po nich a po Švajčiaroch prekvapili do tretice proti favoritovi, išli by do vyraďovacej fázy senzačne oni.

Francúzsky výber potreboval získať všetky tri body, aby jeho utorňajší vzájomný zápas so Slovákmi bol priamym duelom o postup do vyraďovacej fázy turnaja. A to sa mu aj podarilo. Slovensko teraz potrebuje na postup bod, teda musí doviesť zápas do predĺženia, ale tak ako mu to Francúzi v sobotu zdolaním Švajčiarska uľahčili, tak im to teraz skomplikovali. "Zápas nebol 'nič-moc' sám o sebe, takže tých šesťdesiat minút sledovania bolo dosť... Samozrejme, že to dopadlo pre nás zle. Na druhej strane sme už predtým hovorili, že si veríme a že si to dokážeme sami uhrať. A tak musíme zajtra zabojovať," povedal po zápase roztrpčený Vůjtek, ktorý sedel na tribúne.

Samozrejme, že hoci "papier" počítal s kľúčovým nedeľňajším duelom Slovensko - Švajčiarsko, azda každý našinec by pred šampionátom bral verziu, podľa ktorej by vytúžený postup znamenal bod v poslednom zápase základnej fázy. Veď súperom sú Francúzi... Lenže situácia sa takto vyvinula v úplne iných okolnostiach, aké by sa dali tušiť. Bielorusi Slovákov riadne "zašili". "Bol to výkon nehodný takéhoto turnaja, najmä nasadenie niektorých bieloruských hráčov zvučných mien. Je pravda, že sme to mohli mať vo vrecku a mohli sme hrať pokojnejšie, ale bohužiaľ... Taký je šampionát," povedal šéftréner Slovákov. Nezabudol však pripomenúť: "Tak či tak by sme hrali na víťazstvo, veď predsa je ešte možnosť posunúť sa v tej skupine na vyššie priečky."

Slováci môžu za určitých okolností skončiť v tabuľke A-skupiny aj na druhom mieste, ale to už v pondelok neskoro večer nemusela byť pravda pri očakávanom pondelňajšom plnom víťazstve Fínov vo večernom dueli s Kazachstanom. Na druhý deň by trojbodové víťazstvo Slovákov nad Francúzmi a následný úspech USA nad Švajčiarskom v nadstavenom čase vygeneroval výslednicu troch mužstiev so ziskom 15 bodoch. Na vzájomné zápasy by skončili druhí Američania, tretí Slováci a až štvrtý bo bol domáci tím, takže na mužstvo kapitána Zdena Cháru by vo štvrťfinále vyšlo mužstvo USA. Ak by ale zámorský tím so Švajčiarskom akokoľvek prehral, skončil by až štvrtý a tretie Slovensko by za súpera malo druhé Fínsko. Ak by Američania zdolali Švajčiarov v riadnom čase, skončili by druhí oni a štvrtí Slováci by narazili na prvú Kanadu. Akákoľvek strata Fínov proti Kazachom by situáciu ešte viac zamotala, to prirodzene platí aj o bodovej strate Slovákov s Francúzmi. Alternatív a kombinácií bolo veľa a minimálne polovica z nich s veľmi reálnymi kontúrami.

Zápas proti Francúzsku sa začína o 16.15 (15.15 SELČ), predtým o 12.15 sa so šampionátom rozlúči Bielorusko v dueli proti Kanade. Vo väčšine pondelňajšieho stretnutia dominovali Bielorusi, ktorí k vedúcemu gólu mohli pridať aj ďalšie. Francúzi sa v druhej časti dostali do miernej prevahy, z ktorej vyťažili vyrovnávajúci gól a súperovi sa pri tejto situácii zranil brankár Kovaľ. Jeho náhradník Milčakov však nečelil žiadnej kanonáde, ale Francúzi úsilie o tri body stupňovali a podarilo sa im dať víťazný gól.

Bielorusko - Francúzsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 9. Kaľužnyj (Ugarov, Korobov) - 38. Hecquefeuille (Bachet, Bellemare), 59. Auvitu (Bellemare, S. da Costa).
Rozhodcovia: Fraňo (ČR), Levonen (Fín.) - Kilian (Nór.), Schulz (Nem.)
vylúčení: 3:4 na 2 min.
presilovky a oslabenia: 0:0.

Bielorusko: Kovaľ (38. Milčakov) - Denisov, Korobov, Goroško, Kosťučonok, Černaok, Stasenko, Graborenko - Grabovskij, Kaľužnyj, Ugarov - S. Kosticyn, Kovyršin, A. Kosticyn - Meleško, Stas, Koľcov - Kitarov, Kolosov, Michaľov
Francúzsko: Huet - Bachet, Hecquefeuille, Amar, Rouleau, Auvitu, Besch, Manavian, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. da Costa, Bellemare, Lamperier - Henderson, Bertrand, Roussel - Raux, T. Da Costa, Fleury

Por.Team Zápasy VýhryVPPP Prehry Skóre Body
1.Kanada Kanada 6 5 0 1 0 30 : 14 16
2.USA USA 6 3 2 0 1 27 : 15 13
3.Fínsko Fínsko 6 4 0 0 2 17 : 13 12
4.Slovensko Slovensko 6 4 0 0 2 16 : 9 12
5.Francúzsko Francúzsko 6 3 0 0 3 17 : 27 9
6.Švajčiarsko Švajčiarsko 6 2 0 0 4 14 : 16 6
7.Bielorusko Bielorusko 6 1 0 0 5 10 : 18 3
8.Kazachstan Kazachstan 6 0 0 1 5 10 : 29 1
 

Vyberte región