"Murári" majstra Vůjteka stavajú novú strechu: "Bola to fuška!"

15.05.2012 Celý región

Helsinki 15. mája (TASR) - Uf, to bola fuška! Ale určite stála zato. Slovenský hokej sa šplhá späť na pozície, ktoré mu patrili uprostred minulého desaťročia. Nie míľový krokmi a určite nie s garanciou neodvratnosti, ale fanúšik si môže povedať - chvalabohu aj za postupné budovanie nového hokejového prístrešku, hoci sem-tam aj nejaká tá škridla vypadne.

V utorok podvečer sa zdalo, že nejaké popadali priamo na ľad helsinskej Hartwall Areeny a dostatočne slovenským reprezentantom "pili krv". V mnohých fázach rozhodujúceho postupového zápasu A-skupiny akoby lepšie prihadzovali Francúzi. No v konečnom dôsledku uspeli skúsenejší a individuálne zdatnejší slovenskí "murári". Tento slangový obraz nie je dehonestáciou mužstva, ale vyjadrením podstaty ťažkej športovej lopoty, pre ktorú na šampionáte vštepuje energiu svojim robotníkom majster Vůjtek. Darmo, v Čechách sa už šesťkrát presvedčili, že hokejové remeslo má zlaté dno. A vedie aj cez nečakané prekážky.

"Veru, bola to fuška! Psychicky veľmi náročný zápas. Akokoľvek sme sa snažili sústrediť na samotný zápas, stále sme mali v pozadí a v hlavách to, o čo v tomto zápase ide. Samozrejme, že nám na postup do štvrťfinále stačil bod, ale chceli sme tiež vyhrať, aby sme si zabezpečili aj tú zimnú olympiádu," vyznal sa pre TASR Ivan Baranka.

Ak by sa takýto rozhodujúci zápas skončil 5:4 napríklad proti Švajčiarsku, nebodaj proti Kanade, slovenskí fanúšikovia by kričali nadšením a fanynky omdlievali šťastím. Pri takomto divokom vývoji proti Francúzom však do mdlôb padali aj silné nátury. "Vieme si predstaviť, ako to prežívali fanúšikovia, len dúfam, že aj oni si vedia predstaviť, čo sme na ľade a na striedačke prežívali my. Ale pravda, bola to riadna prestrelka. Klobúk dole pred Francúzmi, ako to zahrali. Dosť nás potrápili. Na druhej strane sme mali pred zápasom tušenie, že sa to nerozhodne hneď, že sa to bude vliecť dlho. Predsa Francúzi na tomto turnaji ukázali, akí sú borci," zdôraznil Baranka.

Ako obranca si užil svoje. Pri štvorgólovej vizitke muselo byť niečo, čím outsider favorita potrápil: "Ani nie tak, že by nás zaskočili. V každom prípade hrali uvoľnene, veď nemali čo stratiť. My by sme boli bývali v takej situácii, keby oni v pondelok nevyhrali za tri body s Bielorusmi. Takto bol tlak na nás a bolo tam veľa kŕčovitosti. Škoda, že nám tí Bielorusi včera nepomohli, mohli sme tento zápas odohrať v pohode. Ale to je možno a keby a to neplatí."

Tomáš Tatar, neviazaný mladík necítil až takú nervozitu. Mal pocit, že slovenský tím mal zápas pod kontrolou, minimálne vo vývoji skóre: "Do vedenia sme ich nepustili. Ale samozrejme, bolo to ťažké, lebo sa prejavila únava. No napokon sa prejavili aj skúsenosti. Nemyslím si, že sme hrali zle. Zbierame body a nepozeráme sa na to, ako vyzerá hokej, takto to dnes chodí. Vyhralo sa a to je podstatné, účelný hokej."

Skúsenosti z kvalitnejších súťaží sa skutočne presadili, ale práve etablovaní reprezentanti cítili aj náležitú zodpovednosť. Po úvodnom góle Milana Bartoviča sa zdalo, že všetko pôjde podľa plánu a súper sa pomaly rozsype, najmä keď zanedlho bolo 2:0. Bartovič si prežil 50-ku zápasov v NHL a je na štvrtých MS, takže patril medzi tých, od ktorých sa čakali kľúčové momenty: "Boli to veru nervy. Francúzi podávali výborné výkony, ťažko sa odstavovali od puku, výborne korčuľovali, takže klobúk dole pred nimi. Našťastie máme pevný manšaft, vyhrali sme a ideme ďalej."
 

Vyberte región