"Boj" medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ kvôli Schengenu pokračuje

14.06.2012 Celý región

Štrasburg/Brusel 14. júna (TASR) - Predsedovia politických skupín v Európskom parlamente, združení v Predsedníckej konferencii, sa dnes dohodli na prerušení spolupráce medzi EP a Radou EÚ na piatich dokumentoch z oblasti spravodlivosti a vnútorných záležitostí. Potrvá to dovtedy, kým sa nepodarí nájsť uspokojivé riešenie v oblasti spravovania schengenskej zóny.

Ide o dokumenty Úprava zákona o schengenských hraniciach, Súdna spolupráca v trestných otázkach: Boj proti útokom na informačné systémy, Európsky vyšetrovací mandát, Rozpočtové otázky EÚ na rok 2013 z hľadiska vnútornej bezpečnosti a Register EÚ s údajmi pasažierov.

Predsedovia frakcií EP sa tiež dohodli, že júlové plenárne zasadanie parlamentu sa nebude zaoberať správou rumunskej liberálnej poslankyne Renate Weberovej o znovuzavádzaní hraničných kontrol a správou portugalského ľudoveckého poslanca Carlosa Coelha o hodnotiacom mechanizme a monitorovaní Schengenu.

"Ide o bezprecedentný prípad, keď priamo uprostred legislatívneho procesu jedna inštitúcia vylúči zo spolurozhodovacieho práva druhú inštitúciu," uviedol predseda EP Martin Schulz. Jeho slová boli adresované Rade EÚ pre vnútorné záležitosti, na ktorej ministri vnútra členských štátov EÚ 7. júna v Luxemburgu rozhodli, že pri reforme hodnotiaceho systému Schengenu sa zaobídu bez rozhodovacej účasti europarlamentu.

Takýto postoj Rady EÚ je podľa Schulza fackou európskej parlamentnej demokracii a pre jediných priamo volených zástupcov inštitúcií Únie je takýto postoj neprijateľný.
 

Vyberte región