Kolonica 24. decembra (TASR) - Neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu na východe Slovenska sú bobáľky - opekance a v prihraničnej oblasti s Ukrajinou aj \"tatarčane\" - pohánkové pirohy.
Bobáľkam z kysnutého cesta v minulosti pripisovali ľudia silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku. V uvedenom regióne sa na Štedrý deň pripravujú s makom, kyslou kapustou, či s tvarohom. \"Tatarčane\" pirohy plnia tvarohom alebo kapustou, polievajú ich kyslou smotanou alebo opraženou cibuľkou, či slaninkou.
\"Je to jedlo, ktoré počas Vianoc nechýba na stoloch väčšiny domácností, \" uviedli dnes pre TASR obyvatelia z Kolonice v Sninskom okrese. Dodali, že aj keď sa pestovaniu uvedenej jarnej plodiny nevenujú, na pripravovaní tatarčaných pirohov, ale aj kaše z uvedenej múky sa radi podieľajú.
0