V Sabinove otvorili rekonštruované priestory pre 324 odsúdených

02.04.2007 Sabinov

Sabinov 2. apríla (TASR) - Rekonštruované priestory oddelenia výkonu trestu Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Prešove s miestom výkonu služby v Sabinove dnes slávnostne odovzdali do prevádzky.
Stavebné práce a zariadenie vyšlo na vyše 111 miliónov Sk. Objekt má kapacitu 324 miest. Prvých 120 odsúdených nastúpi do výkonu trestu od štvrtka 12. apríla.
Minister spravodlivosti Štefan Harabin pred novinármi pri tejto príležitosti povedal, že nebolo to najlacnejšie a najefektívnejšie riešenie, ktoré sa začalo realizovať v roku 2004. Na dokreslenie použil príklad z jedného mesta v Česku, kde tiež opravovali bývalé kasárne na väznicu s kapacitou 220 miest. Náklady však činili len 16 miliónov českých korún. \"V tejto chvíli neviem, kde sa stala chyba, \" dodal.
Podľa ministra je objekt vyhovujúci na splnenie noriem Európskej únie, ktorá ukladá minimálne štyri metre štvorcové plochy pre jedného väzňa. Odsúdení budú umiestnení v troj až päťmiestnych celách.
Riaditeľ ÚVV Prešov Dušan Grajciar informoval, že oddelenie bude s minimálnym stupňom stráženia. Nie sú tu ani strážne veže či hliadky, na stráženie sa používa vyspelá technika. Prevažne prvýkrát odsúdení - iba muži - tu budú pykať za také trestné činy ako výtržníctvo, krádeže, porušovanie domovej slobody. Môžu dostať aj troj až štvordňové voľno na opustenie priestorov za dobré správanie. V prvej etape sem presunú odsúdených z ústavov v Dubnici nad Váhou a z Hrnčiaroviec nad Parnou pri Trnave. Dovedna tu bude zamestnaných 120 ľudí, a to príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a civilných zamestnancov. Grajciar dodal, že mali až tri tisíc žiadostí o zamestnanie.
Objekt postavilo ešte v roku 1891 mesto Sabinov ako kasárne, a to za 150 tisíc zlatých. Získalo na to štátnu pôžičku 110 tisíc zlatých. Celkový náklad na stavbu bol trojnásobne vyšší ako bol vtedajší ročný rozpočet mesta. Väznica pre vojakov základnej služby tu bola 41 rokov od roku 1962.
 

Vyberte región